SpaceX megaraķete Starship pirmo reizi sasniedz orbītu

SpaceX megaraķete Starship pirmo reizi sasniedz orbītu

Attīstoties tehnoloģijām, arvien lielākus mērķus iespējams sasniegt arī kosmosa industrijā. To pierādījuši vairāki nozares milži, tajā skaitā miljardiera Īlona Maska vadītais uzņēmums SpaceX. Kompānija vakar, 14. martā, guva ievērojamu panākumu ar savu megaraķeti Starship, tai pirmo reizi sasniedzot orbītu. 

Misija tika uzsākta no SpaceX Teksasas bāzes Starbase, kur 9:25 pēc vietējā laika tika startēts kopumā trešais raķešu sistēmas Starship orbitālā lidojuma izmēģinājums. Šajā raķešu sistēmā ietilpst pirmās pakāpes Super Heavy pastiprinātājs un kosmosa kuģis Starship, ar ko nākotnē plānots veikt misijas uz Mēnesi, kā arī starpplanētu misijas uz Marsu. 

Kas attiecas uz aizvadīto Starship orbitālā lidojuma izmēģinājumu, tas vērtējams kā krietni veiksmīgāks nekā iepriekšējie. Dažas minūtes pēc pacelšanās Super Heavy posms veiksmīgi atdalījās no Starship kosmosa kuģa, kas tālāk turpināja savu ceļu uz orbītu, ko arī veiksmīgi sasniedza un pēc tam sāka ceļu atpakaļ uz Zemi.

Taču neilgi pirms plānotās piezemēšanās Indijas okeānā tika pazaudēts kontakts ar Starship, kas notika 49 minūtes pēc misijas sākšanās. 

Taču kā jau pēc jebkuras misijas arī pēc šīs uzņēmums iegūs vērtīgus datus, ko izmantot nākamajos Starship orbitālā lidojuma izmēģinājumos. Vakar aizvadītais bija kopumā trešais Starship orbitālais tests. Pirmais mēģinājums norisinājās teju pirms gada, 20. aprīlī, kad dažas minūtes pēc palaišanas raķešu sistēma uzsprāga. Nākamais izmēģinājums tika aizvadīts pērnā gada 18. novembrī, kas tiek vērtēts kā veiksmīgāks. Lai gan toreiz Super Heavy pastiprinātājs eksplodēja pēc atdalīšanas, Starship kosmosa kuģis turpināja ceļu uz orbītu, kur, pēc SpaceX uzskatiem, tas pašiznīcinājās pēc tam, kad tika zaudēts kontakts ar transportlīdzekli.

Saistītie raksti


Kontakti

Saziņai:
23300113
Adrese:
Izstāžu centrs Ķīpsala, Rīga
Ikmēneša labāko ziņu apkopojums e-pastā:
Seko!