Pasaulē lielākajai un jaudīgākajai raķetei Starship izdodas pacelties, bet brīdi vēlāk tā uzsprāga

Pasaulē lielākajai un jaudīgākajai raķetei Starship izdodas pacelties, bet brīdi vēlāk tā uzsprāga

Šodien, 20. aprīlī, kosmosa jomā bija liela diena. Jau vairākus gadus kosmosa uzņēmums SpaceX strādā pie tā, lai pirmajā orbitālajā lidojumā varētu palaist raķešu sistēmu Starship, kas sastāv no pirmās pakāpes pastiprinātāja Super Heavy un kosmosa kuģa Starship. Šodien tas beidzot izdevās. Lai arī raķešu sistēma veiksmīgi pacelās, pāris minūtes vēlāk tā eksplodēja, nesasniegusi orbītu. 

Starship raķešu sistēma pacēlās 16:30 pēc Latvijas laika no SpaceX bāzes Teksasā. Pacelšanās tiek uzskatīta par ļoti veiksmīgu, un pāris minūtes raķešu sistēma bez sarežģījumiem veica lidojumu. Tiesa, brīdī, kad bija plānota Super Heavy atdalīšanās no Starship kosmosa kuģa, sākās problēmas. Atdalīšanās sagādāja grūtības, raķešu sistēma veica neveiksmīgu apgriešanās manevru un beigu beigās tika kontrolēti uzspridzināta. 

Tiesa, SpaceX vadītājs Īlons Masks jau iepriekš bija brīdinājis, ka Starship pirmais orbitālais lidojums varētu izdoties vien ar 50% varbūtību.

Kompānija kopumā šo mēģinājumu uzskata par veiksmīgu un norāda, ka palaišanas platformas sagatavošana un veiksmīga pacelšanās principā bija šīs misijas vienīgais mērķis, un papildu panākumi uzskatāmi par bonusu. SpaceX arī uzsver, ka šī lidojuma laikā ieguvusi ļoti vērtīgus datus, kas uzņēmumam ļaus izvērtēt šo lidojumu un saprast, ko nākamajās reizēs darīt citādāk. Tiesa, uzņēmums pagaidām vēl nav informējis par atkārtota Starship orbitālā lidojuma norises datumu.

Jāpiezīmē, ka sākotnēji Starship raķešu sistēmu bija plānots palaist pirmdien, 17. aprīlī, taču lidojums nevarēja notikt aizsaluša spiediena vārsta dēļ. 

Starship ir pasaulē lielākā un jaudīgākā raķete. Tā ir 120 metrus gara un to darbina 39 Raptor dzinēji. Raķete Zemes zemajā orbītā ir spējīga nogādāt līdz 165 tonnas smagu kravu. 

Saistītie raksti


Kontakti

Saziņai:
23300113

SIA BiSMART
Reģ. Nr. 40203056850
Ikmēneša labāko ziņu apkopojums e-pastā:
Seko!