Latvijā izstrādā baterijas, kas ļaus tehnoloģijas lietot ilgāk

Latvijā izstrādā baterijas, kas ļaus tehnoloģijas lietot ilgāk

Atklājumi un inovācijas dažādās zinātnes jomās papildina Latvijas sasniegumu krātuvi ik gadu, taču pērn paveiktais izcēlies īpaši, aktualizējot mūsdienās ierastu problēmu – pārāk ātru ierīču baterijas izlādi. Risinot šo problēmu un ļaujot mūsu nešķiramajiem draugiem viedtālruņa izskatā būt mums līdzās ilgāk, Latvijas zinātnieki strādā pie jauna veida super-jaudīgām baterijām. 

Jauna veida baterijas, kas ir krietni efektīvākas un jaudīgākas par šobrīd tirdzniecībā esošajām, rada Roberts Eglītis, kurš ievērojamo atklājumu veicis Latvijas Universitātes Cietvielu fizikas institūtā. Līdz ar augsto kapacitāti, izrādās, ka šīs baterijas varētu iegādāties, nešķiroties no zelta kalniem, jo ražošanā nepieciešamie finanšu resursi tām neatšķirtos no ierasto bateriju izmaksām.  

Lai radītu jauno bateriju konceptu, bijis jāiegulda krietni daudz laika un resursu. R. Eglītis norāda, ka šis atklājums viņam prasījis 20 gadu darbu, lielāko daļu laika pavadot pasaules universitātēs ASV, Ķīnā, Vācijā un Singapūrā kopdarbā ar citiem zinātniekiem. Tomēr ieguldītais darbs nesis augļus, un R. Eglītis kopā ar domubiedriem radījis jaunas 5 voltu baterijas konceptu, ko var uzskatīt par jaudīgāko pasaulē. Zinātnieks norāda, ka -

ar šādu bateriju palīdzību ne tikai viedierīces darbosies ilgāk, bet arī elektriskie automobiļi spēs nobraukt par 100 kilometriem tālāk nekā šobrīd.

Šādu bateriju priekšrocība ir ne vien jauda un augstā kapacitāte, bet arī ražošanas izmaksas. Ar 5 voltu baterijām varētu iegūt līdz pat 20% vairāk enerģijas, vienlaikus nesadārdzinot ražošanas izmaksas. Tāpēc R. Eglītis uzsver, ka šādas baterijas dotu ne vien milzīgus enerģijas ieguvumus, bet šāds variants būtu arī ekonomiski izdevīgāks, salīdzinot ar tām pašām 4 voltu baterijām, kas šobrīd atrodas tirdzniecībā.

Pagaidām atklājums atrodas teorētiskā līmenī, taču R. Eglītis cer, ka 5 voltu baterijas Latvijas zinātniekiem izdosies radīt arī praktiski, ne tikai uz papīra. Šāda produkta ieviešana varētu prasīt 5 līdz 10 gadus. Taču potenciāls tām esot ievērojams, jo tiek pieļauts, ka 5 voltu baterijas produktu ražošanā varētu izmantot arī uzņēmums “Tesla”.

Saistītie raksti


Kontakti

Saziņai:
23300113

SIA BiSMART
Reģ. Nr. 40203056850
Ikmēneša labāko ziņu apkopojums e-pastā:
Seko!