Zinātnieki izveidojoši modeli mistisko saules vēju izpētei

Zinātnieki izveidojoši modeli mistisko saules vēju izpētei

Tikpat svarīga, kā dažādu procesu pētīšana tepat, uz zemes, ir arī visas dzīvības sniedzēja - saules – pētniecība. Lai arī šis debess ķermenis sniedz pašu dārgāko – dzīvību, par Zemei nelabvēlīgiem, saules radītiem blakusefektiem iespējams uzzināt ik pa laikam, viens no tādiem – saules vēji. Lai izpētītu šo mistisko, taču draudīgo un pat iznīcinošo parādību tuvāk, zinātnieki ASV uzbūvējuši miniatūru saules modeli, kas sniedz iespēju labāk novērtēt saules patieso bīstamības līmeni.

Kā vēsta britu ziņu medijs "Independent" – zinātnieki ir pabeiguši darbu pie miniatūra saules modeļa izveides, kas, iespējams, varētu pasargāt dzīvību uz Zemes no spožās un karstās bumbas reālās versijas. Modelis jeb “lielā, sarkanā plazmas bumba” (“big red plasma ball”) zinātniekiem ļautu labāk izprast noslēpumainos saules vējus, kas ir iespējams drauds dzīvībai uz Zemes. Saules vējus, likumsakarīgi, rada pati saule un tie skar gandrīz visu pārējo, kas atrodas Saules sistēmā.

Saules vēji parasti ir tie, kas rada tik krāšņo ziemeļblāzmu, bet tie var radīt arī ievērojamas problēmas satelītiem ap Zemi, gan uz pašas tās virsmas.

Lai gan saules vēju izraisītās sekas iespējams apjaust, joprojām paliek neskaidrs – kam īsti jānotiek Saules iekšienē, lai šādi vēji rastos? Tieši tāpēc, lai gūtu atbildi uz šo jautājumu, zinātnieki arī radījuši miniatūro sauli. Ar šī modeļa palīdzību būs iespējams atdarināt saules vējus, noskaidrojot arī iemeslu to esamībai.

Kā norādījis pētījuma galvenais autors Ītans Pītersons (Ethan Peterson) – saules vējš ir ļoti mainīgs, taču būtībā tam ir divi veidi – ātrs un lēns. Satelītu misijās ļoti labi tiekot dokumentēts tas, no kurienes rodas ātrais saules vējš. Taču nav priekšstata, kā rodas lēnais vējš un kāda ir tā attīstība, tuvojoties Zemei. Pētījuma gaitā, ko veic Pītersons un viņa komanda, pašreiz norit darbs pie virknes eksperimentu, lai noskaidrotu nezināmo par noslēpumainajiem saules vējiem.

Saistītie raksti


Kontakti

Saziņai:
23300113
Adrese:
Izstāžu centrs Ķīpsala, Rīga
Ikmēneša labāko ziņu apkopojums e-pastā:
Seko!