Kosmosā no Cēsīm

Kosmosā no Cēsīm

Pēdējos gados Latvijas pētnieki īsteno vairākus nozīmīgus kosmosa izpētes projektus. 2017. gada vasaras saulgriežos pēc ilgāka neskaidrību perioda orbītā tika palaists Latvijas pirmais Zemes mākslīgais pavadonis Venta 1, savukārt, sagaidot Latvijas simtgadību, zinātkāres centra ZINOO komanda cer raidīt raķeti, kuras lidojuma augstums – 100 kilometru virs Zemes – pārsniegtu vispārpieņemto kosmosa robežu. 

Lai raķeti sūtītu kosmosā no Zemes, ir nepieciešami dzinēji ar milzīgu jaudu un atbilstīgu nodrošinājumu, tāpēc ZINOO komanda atmosfēras pretestības pārvarēšanai ir izvēlējusies izmaksu ziņā daudz lētāku risinājumu – līdz aptuveni 30 kilometru augstumam pacelt raķeti ar balonu un tikai pēc tam iedarbināt tās dzinēju. 

Šā gada 20. aprīlī ar LMT straumes palīdzību visiem interesentiem bija iespēja tiešsaistē vērot ZINOO komandas izstrādātās raķetes izmēģinājuma palaišanu. Raķetes starts Cēsu lidlaukā noritēja veiksmīgi – tā sasniedza 1440 metru augstumu, pēc tam ar izpletni turpat, netālu, nolaidās zemē. Ir iecerēts, ka šā gada rudenī raķete tiks pacelta stratosfērā tās iecerētajā starta augstumā un šajā eksperimentā tiks pārsniegts skaņas ātrums. Iespējams, laikā, kad raksts nonāks pie lasītājiem, šis eksperiments jau būs īstenots.

ZINOO komanda ir izvēlējusies daudz lētāku risinājumu – līdz aptuveni 30 kilometru augstumam pacelt raķeti ar balonu

Viens no izaicinājumiem, ar kuru saskaras projekta autori, ir nepieciešamība pēc iespējas samazināt raķetes svaru. Izmēģinājuma raķete ar visu tās vadībai nepieciešamo elektroniku un videokameru svēra 360 gramus un bija 60 centimetrus gara, savukārt projekta galaprodukta svars būšot daži kilogrami, bet garums – 1,5–2 metri. Sarežģīts uzdevums ir izgatavot borta datoru, kurš iekļautos šajos parametros. 

Projekta autori visus raķetes komponentus, izņemot dzinēju, ir izgatavojuši pašu spēkiem. Materiālu izmaksas līdz šim ir bijušas vien daži tūkstoši eiro, lielāko daļu no projekta budžeta veido speciālistu darba samaksa. 

Projektā ir iesaistījušies vairāki sadarbības partneri, to vidū ir viens no idejas līdzautoriem – SIA Latvijas mobilais telefons (LMT), kas projektu atbalsta arī tehnoloģiju jomā, piemēram, raķetes palaišanai kā 30, tā 100 kilometru augstumā ir nepieciešams mobilā interneta savienojums – to nodrošina ar 5G tehnoloģiju savietojama LMT bāzes stacija. 

Raķetes starts Cēsu lidlaukā noritēja veiksmīgi – tā sasniedza 1440 metru augstumu, pēc tam ar izpletni nolaidās zemē

Pēc sekmīga projekta noslēguma tā autori iegūtās prasmes cer attīstīt tālāk, piedaloties sadarbības projektos ar augstskolām, kā arī piedāvājot zinātnisku eksperimentu veikšanu par dažādu materiālu piemērotību izmantošanai kosmosā.

ZINOO realizētais projekts varbūt nesniegs milzīgu ieguldījumu kosmosa izpētē, taču radīs bāzi turpmākajiem pasākumiem un paaugstinās Latvijas iedzīvotāju interesi par zinātni un pētniecību. Kas zina – varbūt kāds no daudzajiem bērniem un jauniešiem, kas ar interesi vēro ZINOO piedāvātās aktivitātes, kādreiz pats kļūs par panākumiem bagātu zinātnieku. 

Saistītie raksti


Kontakti

Saziņai:
23300113
Adrese:
Izstāžu centrs Ķīpsala, Rīga
Ikmēneša labāko ziņu apkopojums e-pastā:
Seko!