Izdevīgs ieguldījums vai rotaļlieta bagātajiem?

Izdevīgs ieguldījums vai rotaļlieta bagātajiem?

Saules enerģijas ieguves ierīču integrēšanu jumta segumā vai citos būvmateriālos izstrādā virkne ārvalstu pētnieku, tomēr nevienam no tiem nav izdevies raisīt tik lielu ažiotāžu kā Tesla piedāvātajiem saules jumtu dakstiņiem. Tie ir izgatavoti no stikla, ir vizuāli pievilcīgi un saskaņā ar aprakstos lasāmo parāda izcilas slodzes, klimata iedarbības izturības un ugunsdrošības īpašības. Saules jumti elektrību ražošot 30 gadus, turklāt to fiziskajai izturībai ražotājs dod garantiju uz visu ēkas mūžu. Tesla aprēķini liecina, ka ASV lietotājiem (kuri šādu jumtu izvēles gadījumā var pretendēt arī uz subsīdiju nodokļu atlaides veidā) saules jumts tā kalpošanas laikā atmaksāsies un pat spēs nodrošināt pozitīvu bilanci. Tiesa gan, sākotnējās izmaksas nav mazas – vidējai dzīvojamajai ēkai ASV saules jumta izmaksas var veidot aptuveni 50–65 tūkstošus ASV dolāru. 

Tesla gatavojas ne tikai izveidot gigantisku saules dakstiņu izgatavošanas rūpnīcu un tirgot tās produkciju, bet sola ienākt arī jumtu uzklāšanas, instalēšanas un pat agrāko jumta segumu demontāžas lauciņā. Pasūtījumu izpildes termiņi no Kalifornijas attālākos ASV štatos un ārvalstīs pagaidām gan netiek precizēti: darbi tikšot paveikti, tiklīdz tas būšot iespējams. 

Tā kā Tesla saules jumti ir jauns un praksē maz pārbaudīts produkts, ap to ir daudz neskaidrību un minējumu. Daļa no tiem ir saistīti ar izmaksām (piemēram, sākotnējā aprēķinā neiekļautajiem izdevumiem jumta pamatnes sagatavošanai un saražotās elektroenerģijas uzglabāšanai), citi – ar sagaidāmo pakāpenisko saules dakstiņu efektivitātes samazināšanos u. c. Ir izteikti arī minējumi par Tesla īpašnieka Īlona Maska iespējamo vēlmi ar ambiciozu projektu un skaļu paziņojumu risināt savu uzņēmumu finansiālās problēmas. 

Salīdzinājumā ar saules paneļiem tiem ir vairāki būtiski trūkumi

Salīdzinājumā ar tradicionālajiem elektroapgādes risinājumiem saules jumtiem ir vairākas priekšrocības, bet salīdzinājumā ar saules paneļiem tiem ir vairāki būtiski trūkumi. Pirmais no tiem – saules jumti ir ievērojami dārgāki nekā ierastie jumta segumi komplektā ar saules paneļiem. Saules paneļu skaitu un novietojumu saimnieks var izvēlēties pēc nepieciešamības, savukārt jumtu segumu platību un novietojumu pret sauli (tātad arī kapacitāti) izmainīt ir daudz sarežģītāk. Pēc pārdesmit gadiem, kad šābrīža saules enerģijas ierīces būs nolietojušās un tirgū būs pieejamas jaunas tehnoloģijas, saules paneļus nomainīt būs vienkāršāk nekā visu jumta segumu.

Pastāv uzskats, ka pirmie saules jumtu pircēji būs turīgi cilvēki, kuri ar saimnieciska rakstura aprēķiniem neaizraujas, bet vēlas izmēģināt jauno un parādīt apkārtējiem savu turīgumu un zaļo domāšanu. Saules jumti ir raisījuši plašu ažiotāžu arī citās potenciālo patērētāju grupās, taču kopējā noskaņa tirgū ir nogaidoša. To, kādas būs saules jumtu pozitīvās īpašības un trūkumi, vislabāk redzēsim tad, kad pirmie pircēji tos pāris gadus būs lietojuši: ja šī pieredze būs pozitīva, Tesla saules jumti nedaudzu gadu laikā var gūt milzīgus panākumus; ja pirmie saules jumti neattaisnos to lietotāju cerības, situāciju vislabāk raksturos mūsu senču teiciens pirmie kaķēni slīcināmi.

Saistītie raksti


Kontakti

Saziņai:
23300113
Adrese:
Izstāžu centrs Ķīpsala, Rīga
Ikmēneša labāko ziņu apkopojums e-pastā:
Seko!