Bezskaidras naudas maksājumu īpatsvars Latvijā sasniedzis jaunu rekordu

Bezskaidras naudas maksājumu īpatsvars Latvijā sasniedzis jaunu rekordu

Vēl nekad bezskaidras naudas norēķini nav veikti tik aktīvi kā tagad. Tendences liecina, ka plaisa starp skaidras un bezskaidras naudas maksājumiem turpina palielināties. To pierāda Latvijas Bankas un pētījumu aģentūras Latvijas Fakti jaunākā ziņojuma “Maksājumu radars” dati. Izpētīts, ka šī gada februārī bezskaidras un skaidras naudas maksājumu attiecība Latvijā bijusi 77% un 23%, kas ir līdz šim augstākais bezskaidras naudas norēķinu īpatsvars. 

“Maksājumu radarā” apkopota jaunākā informācija par Latvijas iedzīvotāju, uzņēmēju un sabiedrības kopumā naudas izmantošanas paradumiem, izmantojot Latvijas Fakti veiktās iedzīvotāju aptaujas rezultātus. “Maksājumu radars” tiek publicēts reizi pusgadā un tas galvenokārt fokusējas uz bezskaidrās un skaidrās naudas maksājumu attiecības attīstību un mijiedarbību. 

Jaunākajā šajā ziņojumā vēstīts, ka salīdzinājumā ar pērnā gada augustu 2024. gada februārī pieaugusi bezskaidrās naudas lietošana. Pirms pusgada bezskaidrās un skaidrās naudas maksājumu attiecība bija 73% pret 27% (pirms gada, 2023. gada februārī, - 67% pret 33%). 2024. gada februārī vidējais maksājumu skaits, ko viens iedzīvotājs veic nedēļas laikā, bija 17,1 jeb 13,1 maksājums bezskaidrā naudā un 4 maksājumi skaidrā naudā.

“Maksājumu radara” dati liecina, ka

tehnoloģijas iegūst arvien lielāku lomu maksājumu jomā.

2024. gada februārī būtiski auga zibmaksājumu lietošana – tos ikdienā izmanto 41% aptaujāto. Tas ir par 10% vairāk nekā pirms pusgada un par 8% vairāk nekā 2023. gada februārī. Pieaugusi arī viedtālruņu izmantošana maksājumos – līdz 22.5% (2023. gada augustā 19% un  2023. gada februārī 16%). Vienlaikus pusgada laikā nemainīga – 68% līmenī – saglabājusies bezkontakta karšu izmantošana.

Saistītie raksti


Kontakti

Saziņai:
23300113

SIA BiSMART
Reģ. Nr. 40203056850
Ikmēneša labāko ziņu apkopojums e-pastā:
Seko!