Latvijā radīta interaktīvā taktilā karte, kas Rīgu ļauj iepazīt arī neredzīgajiem

Latvijā radīta interaktīvā taktilā karte, kas Rīgu ļauj iepazīt arī neredzīgajiem

Pamazām tiek strādāts pie risinājumiem, lai neredzīgi cilvēki arvien veiksmīgāk iekļautos sabiedrībā. Viens no tādiem ir nupat izveidotā Latvijā pirmā interaktīvā Rīgas taktilā karte, kurā apkopoti 170 objekti, kas atrodas galvaspilsētā, piemēram, ielas, ēkas, parki, ūdenstilpnes. Uzspiežot uz tiem, lietotājam tiek pateikts objekta nosaukums. Karte principā domāta ikvienam neatkarīgi no redzes stāvokļa, jo to var iepazīt gan vizuāli, gan ar taustes palīdzību. 

Rīgas taktilā karte ir unikāla sociālā inovācija. Tās pamatfunkcija ir rehabilitācija, kas palīdz neredzīgajiem orientēties telpā un socializēties. Risinājumu izstrādājusi biedrība Socintegra, ko vada Marija Kožarina, kura ir arī risinājuma idejas autore un kartes galvenā radītāja. 

M. Kožarina stāsta, ka ar neredzīgajiem paredzēto taktilo karšu izstrādi nodarbojas jau kopš 2010. gada un labi izprot cilvēku ar īpašajām vajadzībām aktuālās problēmas un nepieciešamības. Viņa norāda, ka neredzīgajiem cilvēkiem ir grūti orientēties pat dzimtajā pilsētā. Viņiem nav izveidojušies telpiski priekšstati par vietu, kur viņi dzīvo, par debespusēm utt.

Izmantojot taktilo karti, neredzīgais būtībā iepazīst pilsētu, sāk iedomāties maršrutus, kurus ikdienā izmanto, mājai blakus esošās teritorijas.

Tādā veidā soli pa solim prātā izveidojas telpiska apkārtējās vides aina. 

Jāpiebilst, ka biedrība Socintegra darbojas kopš pērnā gada pavasara ar Rīgas domes Labklājības departamenta un Sporta, izglītības un kultūras departamenta atbalstu. Biedrība palīdz dažādām organizācijām nodrošināt vides pieejamību cilvēkiem ar redzes problēmām, radot taktilās norādes, informācijas stendus un uzlīmes Braila rakstā. Pašreiz izstrādes stadijā ir taktilie objekti muzejiem, veselības aprūpes iestādēm, izglītības iestādēm, sabiedriskajam transportam.

Saistītie raksti


Kontakti

Saziņai:
23300113
Adrese:
Izstāžu centrs Ķīpsala, Rīga
Ikmēneša labāko ziņu apkopojums e-pastā:
Seko!