Digitālais birojs mājās šobrīd pusei Latvijas iedzīvotāju

Digitālais birojs mājās šobrīd pusei Latvijas iedzīvotāju

Ārkārtas situācijas izsludināšana valstī lielākā vai mazākā mērā ietekmējusi ikvienu iedzīvotāju. Tomēr vienas no lielākajām pārmaiņām izjūt tie, kam ierastā biroja dzīve nu jāpārnes uz omulīgo mājas dīvānu, par savu kolēģi ņemot vienaldzīgo mājas minku. Tele2 veiktajā aptaujā noskaidrots, ka digitālais birojs mājās ar vai bez kaķa šobrīd ir 50% Latvijas iedzīvotāju, turklāt lielākoties strādāt attālināti var tieši publiskā sektora darbinieki.

Mobilo sakaru operators “Tele2” sadarbībā ar pētījumu kompāniju “BERG Research” no 27. marta līdz 1. aprīlim veica aptauju par Latvijas iedzīvotāju darba ikdienu laikā, kad valstī izsludināts ārkārtas stāvoklis. Noskaidrots, ka gandrīz tieši puse jeb 50,4% darba ņēmēju Latvijā var strādāt attālināti.  Lielākas iespējas digitālo biroju ierīkot savās mājās ir publiskajā sektorā strādājošajiem (53%) un privātā sektora darbiniekiem (47%). Tikmēr tirdzniecības jomā strādāt no mājām var trešā daļa darba ņēmēju.

Darbs no mājām ļoti daudziem ir neierasta situācija, kas līdzi sev nes dažādus izaicinājumus. Viens no tiem, protams, ir prasmes rīkoties ar digitālajiem rīkiem. Tomēr vēl viens izaicinājums ir noturēt līdz šim esošo darba produktivitāti.

Vairāk nekā puse jeb 54% aptaujāto atzinuši, ka līdz ar ārkārtas situācijas izsludināšanu valstī viņiem mazinājusies darba produktivitāte.

Arī tehniskais nodrošinājums varētu būt sava veida izaicinājums un šķērslis attālināta darba kvalitatīvā izpildē. Aptaujas rezultāti liecina, ka 58% iedzīvotāju darba devējs attālinātam darbam ir nodrošinājis datortehniku. 38% aptaujas dalībnieku tikuši iepazīstināti un apmācīti attālinātu saziņas risinājumu izmantošanā. Savukārt 32% aptaujāto darba devējs apmaksā mobilos sakarus.

Tele2 personāla vadītāja Aija Bite-Ozere uzsver, ka darbinieka produktivitātes celšanai arī nepieciešams, lai uzņēmumi parūpētos par elastīgu darba laiku, ja mājās vienlaicīgi atrodas arī bērni. Šobrīd 68% attālinātā darba ņēmēju norāda, ka uzņēmums nodrošina elastīga darba laika iespējas. Tikmēr 33% uzņēmumu papildus piedāvā arī emocionālo un psiholoģisko atbalstu.

Saistītie raksti


Kontakti

Saziņai:
23300113
Adrese:
Izstāžu centrs Ķīpsala, Rīga
Ikmēneša labāko ziņu apkopojums e-pastā:
Seko!