Latvijā pieaugs atjaunojamās enerģijas resursi

Latvijā pieaugs atjaunojamās enerģijas resursi

Ieceri būvēt Latvijā, konkrētāk, Dobeles un Tukuma novadā, līdz šim lielāko elektrostaciju parku ar 51 vēja turbīnu nolēmis Zviedrijā bāzētā uzņēmuma Eolus Vind AB meitas uzņēmums Latvijā SIA Eolus. Abi uzņēmumi pamatā nodarbojas ar vēja enerģijas attīstību.

Apskatot plānoto projektu no ciparu puses – vispirms būtiski norādīt, ka kopējās investīcijas vēja elektrostaciju parkā mērāmas aptuveni ceturtdaļmiljarda jeb 250 miljonu eiro vērtībā, kas tiks izlietotas projekta tapšanas laikā tuvāko četru gadu laikā. Runājot par ieguvumiem,

tiek plānots, ka vienā gadā iegūtās enerģijas apjoms sastādīs aptuveni 10% no Latvijā gada laikā patērētā elektroenerģijas daudzuma.  

SIA Eolus valdes loceklis Gatis Galviņš, runājot par vēja elektrostaciju parka būvniecības nepieciešamību, norāda vairākus iemeslus. Latvijas kontekstā būtiskākais no tiem - iedzīvotājiem pieejamākas (lētākas) enerģijas ražošana. G. Galviņš uzsver, ka vēja enerģija noteikti spēs nodrošināt efektīvu un alternatīvu enerģijas avotu, kas ir īpaši būtiski laikā, kad elektroenerģijas cenas ir ar augšupejošu tendenci.

Atbilstīgi plānotajam projekta tapšanas procesam – vēja elektrostaciju parka būvniecības darbi tiks uzsākti nākošgad, kas turpināsies līdz pat 2022. gadam. Lai praktiskā daļa – būvniecības fāze – noritētu raiti un bez aizkavēšanās, pašreiz norit projekta Ietekmes uz vidi ziņojuma sabiedriskā apspriešana. Tāpat tuvākajā laikā plānots izraudzīt būvniecības komandu, kā arī vēja turbīnu un tehnoloģijas piegādātājus.

Jāatzīmē, ka SIA Eolus mātesuzņēmums Eolus Vind AB nebūt nav ar pliku roku ņemams. Kompānija, strādājot kopš 1990. gada, Zviedrijas vēja elektrostaciju parku ir papildinājusi ar 540 no kopumā 3400 vēja enerģijas turbīnām.

Saistītie raksti


Kontakti

Saziņai:
23300113
Adrese:
Izstāžu centrs Ķīpsala, Rīga
Ikmēneša labāko ziņu apkopojums e-pastā:
Seko!