Latvijā ļoti kūtri tiek reģistrēti dronu lidojumi

Latvijā ļoti kūtri tiek reģistrēti dronu lidojumi

Droni kā pasaulē, tā arī Latvijā kļūst par aizvien iecienītāku un populārāku risinājumu tādās jomās kā, piemēram, ražošana, preču piegāde, loģistika, ilustratīvo materiālu ieguve, arī izklaide. Palielinoties dronu izmantošanas apjomam, nepieciešams veikt arī šo bezpilota gaisa transportlīdzekļu lidojumu saskaņošanu. Jāatzīst, ka šo soli dronu īpašnieki veic visai kūtri – Latvijā teju visi dronu lidojumi norit bez atļaujas.

Valsts aģentūra Civilās aviācijas aģentūra (CAA) veikusi dronu monitoringu par šī gada pirmo ceturksni. Iegūtie rezultāti liecina, ka, piemēram, starptautiskās lidostas “Rīga” apkārtnē vien mēneša laikā fiksēti 175 šo transportlīdzekļu lidojumi. Taču šis dronu lidojumu skaits attiecībā pret izsniegto atļauju skaitu ir, maigi izsakoties, gaužām mazs –

vien divi no šiem 175 lidojumiem notikuši ar atļauju, veicot iepriekšēju saskaņošanu ar CAA.

Jāatzīst, ka arī kopējais izsniegto atļauju skaits pret visiem 2019. gada pirmā ceturkšņa fiksētajiem lidojumiem ir kritiski zems – vien 16 lidojumi notikuši saskaņoti ar Civilās aviācijas aģentūru. Savukārt, visa 2018. gada laikā kopumā izsniegtas 58 atļaujas šo bezpilota gaisa transporta lidojumiem. Zināms, ka lielākā daļa no tām pieprasītas ar mērķi filmēt publiskus pasākumus.

Likumsakarīgi, ka par neatļautu dronu lidojumu veikšanu tiek piemērots arī administratīvais sods. Līdzīgi kā tendence Latvijas debesīs novērot aizvien vairāk dronu, tikpat ātri palielinās arī piemēroto sodu skaits to tālvadības pilotiem. Salīdzinājumam 2017. gadā tika sastādītas piecas administratīvā pārkāpuma lietas par neatbilstošu dronu lietošanu, kamēr 2018. gadā šis skaitlis palielinājās līdz 32 gadījumiem. Svarīgi piebilst, ka pērn lielākā daļa no šiem administratīvajiem pārkāpumiem tika sastādīti, jo drona īpašnieks nebija atbilstoši marķējis savu gaisa transportlīdzekli – netika norādījis savu vārdu, uzvārdu, dzīvesvietas adresi, kā arī kontaktinformāciju.

Saistītie raksti


Kontakti

Saziņai:
23300113
Adrese:
Izstāžu centrs Ķīpsala, Rīga
Ikmēneša labāko ziņu apkopojums e-pastā:
Seko!