Uzsākta pirmā pilnībā privātā misija uz Starptautisko kosmosa staciju

Uzsākta pirmā pilnībā privātā misija uz Starptautisko kosmosa staciju

Tehnoloģiju attīstība paver cilvēcei aizvien jaunas iespējas arī Visuma iepazīšanas jomā. Ja agrāk kosmosa izpētes misijās varēja piedalīties vienīgi profesionāli astronauti, tad šobrīd palūkot, kas atrodas aiz Zemes robežām, var arī parastie turīgie cilvēki. Pirms pāris dienām vēsturisku soli spēra kosmosa aģentūra NASA, Īlona Maska vadītā kompānija SpaceX un uzņēmums Axiom Space, uzsākot pirmo pilnībā privāto misiju uz Starptautisko kosmosa staciju (SKS). 

Vēsturiskā misijā Axiom-1 tika uzsākta 8. aprīlī 11:17 pēc vietējā laika, kad no NASA Kenedija kosmosa centra Floridā pacēlās SpaceX atkārtoti izmantojamā nesējraķete Falcon 9. Ceļā uz SKS devās četri privātie pasažieri, kurus uz galapunktu nogādāja kosmosa kuģis Crew Dragon. Lidojums uz SKS ilga aptuveni 20 stundas, 9. aprīļa rītā pēc vietējā laika sasniedzot galamērķi.

Šajā misijā piedalās četri astronauti: Axiom Space viceprezidents Maikls Lopess-Alegria (Michael López-Alegría), investors Lerijs Konors (Larry Connor), investors Marks Petijs (Mark Pathy) un uzņēmējs Eitans Stibs (Eytan Stibbe), kuri katrs par dalību samaksāja 55 miljonus ASV dolāru.

Astronauti SKS pavadīs astoņas dienas, nodarbojoties ar zinātnisko izpēti, informatīvām un komerciālām aktivitātēm.

Tāpat viņi atpakaļ uz Zemi atvedīs dažus paraugus NASA vajadzībām. Tā kā šī misija ir pilnībā privāta, astronautiem uzticēti papildus uzdevumi. Lopess-Alegria pilda lidojuma komandiera pienākumus, Konors ir misijas pilots, savukārt Petijs un Stibs darbojas kā misijas speciālisti. 

NASA vadītājs Bils Nelsons teicis savus apsveikuma vārdus šīs misijas rīkotājiem un dalībniekiem, uzsverot tās nozīmi kā pirmajai pilnībā privātajai misijai uz SKS. Axiom-1 ir pirmā no vairākām misijām uz SKS, ko Axiom Space tuvāko gadu laikā plāno rīkot sadarbībā ar NASA un SpaceX

Saistītie raksti


Kontakti

Saziņai:
23300113
Adrese:
Izstāžu centrs Ķīpsala, Rīga
Ikmēneša labāko ziņu apkopojums e-pastā:
Seko!