Spiegu jociņi

Spiegu jociņi

Ēna vēsturē

Slepenība ir mūžsena. Leģendārā Templiešu ordeņa bagātības esot vairojusi slepena šifrēšanas sistēma, kas esot padarījusi finanšu norēķinu sistēmu krietni drošāku un kļuvusi par mūsdienu banku priekšteci. Sistēma bija vienkārša: tirgotājs iemaksā naudu vienā templiešu bankā, un pretī saņem šifrētu vekseli; aizbraucot uz tālu zemi, tirgotājs citā bankā uzrāda vekseli un pretī saņem naudu. Bīstamais ceļojums notiek bez materiālas naudas klātbūtnes, laupītājiem nav darba. Šifrēšanu un atšifrēšanu veica ar divu identisku ierīču palīdzību. 

Populārākā beidzamo gadu desmitu atšifrēšanas sensācija notika 2. pasaules kara laikā, kad angļiem izdevās atkost vāciešu izmantoto šifrēšanas ierīču Enigma kodu. Enigma izskatījās pēc parastas rakstāmmašīnas un bija augstais sava laika zinātnieku domas lidojums. Šifra uzlaušana vāciešiem dārgi izmaksāja. 

Slavena spiegošanas lappuse ir saistīta ar Rīgu, kur Valters Caps 1936. gadā izgudroja fotoaparātu Minox. Pateicoties mazajiem izmēriem un makrofokusa funkcijai, to kā spiegošanas fotoaparātu 2. pasaules kara laikā plaši izmantoja dažādu valstu izlūkdienesti. Šķiet neticami, bet līdz pat 20. gadsimta 50. gadiem fotografēšanai izmantoja speciāli trenētus baložus. 

Spiegošanas vēsturē ir dažādas traģikomiskas epizodes. Pēc 2. pasaules kara ASV vēstniekam Maskavā skolēni uzdāvināja pašdarinātu ASV ģerboni. Aizkustinātais vēstnieks to piekāra pie sienas savā darbistabā, kurā rīkoja tikšanās ar diplomātiem un kolēģiem. Diemžēl ģerbonī bērni viltīgi bija iestrādājuši noklausīšanās ierīci, kas veselus septiņus gadus (1945–1952) ļāva pārtvert privātās sarunas. Vienkāršā iekārta sastāvēja no neliela cilindra ar membrānu un antenu. Bez barošanas utt. tā esot varējusi darboties kaut 100 gadu.

Pasaules spiegu muzejā ir izstādīta suņa kaka, kurā kara laikā tika ievietots raidītājs, kas bāzei nodeva signālu, ja tuvumā tika uztverta kāda kustība. Ar kakas raidītāju varēja pārraidīt arī ziņojumus Morzes kodā. Ierīces galvenais ienaidnieks bija sētnieks ar slotu. 

Moderna šifrēta saziņas ierīce ir t. s. prezidentu mobilie tālruņi. Tie ir divi ar viena šifra sistēmu sapāroti mobilie tālruņi ar vienādiem atšifrēšanas algoritmiem. Ar tiem var runāt divi cilvēki – un, saka, signāls neesot atšifrējams.

Privātpersona  un spiegu ierīces

Lai gan dažādas audio un video kontroles ierīces pagaidām vēl ir brīvi nopērkamas veikalos un internetā, likuma ziņā situācija ir duāla. Tiesību speciālisti norāda, ka dažādas izsekošanas ierīces privātpersonas drīkst izmantot tikai tiktāl, kamēr tās neapdraud citas personas tiesības uz privātās dzīves neaizskaramību. Tātad privātpersonas tās principā nedrīkst izmantot attiecībā pret citiem cilvēkiem, jo jebkura noklausīšanās un tai pielīdzināma darbība ir neatļauta iejaukšanās cita cilvēka dzīvē. Likums bargi vēršas pret tiem, kas mēģina iegūto informāciju izmantot, un sodi ir drakoniski. Lielā biznesā noslēpumus sargā speciāli apsardzes darbinieki, kuru kompetencē ir arī informācijas sargāšana. 

Ja privātpersonai ir nepieciešams, tā profesionālam izsekošanas darbam var nolīgt detektīvus, kuri lielākoties ir profesionāļi ar juridisku sagatavotību. Ja nu kāds jūtas dikti apdraudēts, īpaši delikātu pasākumu laikā var izmantot gan jebkura mikroraidītāja signālus slāpējošas ierīces, gan to meklēšanas detektorus. Tas ir pašaizsardzības pasākums, un vismaz pagaidām tajā nav noziedzīga nodarījuma sastāva.

Var iegādāties tādas skaņas uztveršanas ierīces, kas darbojas no attāluma, un tādas, kas darbojas tiešā tuvumā. Piemēram, putnu novērotājs: lai labāk dzirdētu un ierakstītu putnu balsis, var izmantot speciālu parabolisko mikrofonu, kas ļauj labi sadzirdēt putnu dziesmas līdz 100 metru attālumam. Ja ģimene ir nolīgusi darbā svešu auklīti, dažreiz gribas pārliecināties, kā bērns jūtas mājās viens ar viņu, vai viņš ir drošībā. Pēdējā laika skandāli par vardarbīgu izturēšanos pret mazuļiem (pašu izaudzētais Roberts Miķelsons!) vecākos patiešām var raisīt šādas bažas. Ja mājās ir slimnieks vai vecs cilvēks, arī ir nepieciešams regulāri pārliecināties, vai viss ir kārtībā. Šim nolūkam palīdz mājas apsardzes sistēma, kurā instalē tādas lokālās videonovērošanas ierīces, kuras nemanāmi var novietot telpā, kurā uzturas, piemēram, auklīte ar bērnu. Tās var 

Mirkšķbrilles noder, strādājot ar datoru

atrasties lampā, pildspalvā, halāta pogā, elektrības kontaktā, ugunsdzēsības signalizācijā vai citur. Ierīces var darboties on-line režīmā, ieslēgties pēc komandas, ko saņem no mobilā tālruņa, vai ieslēgties pēc skaņas vai kustības. Tādā veidā mājas saimnieks var pārliecināties, vai mājā viss ir kārtībā, vai bērns ir pienācīgi aprūpēts, vai sirgstošam sirmgalvim nav uznākusi lēkme. Dažreiz miniatūru audio vai video uztveršanas ierīci novieto pie ārdurvīm. Ja tur parādās lieka rosība, ierīce ieslēdzas un ziņo saimniekam, par ko tiek runāts. Mājās esošās drošības ierīces var pieslēgt pie gudrās mājas sistēmas, kas to darbību padarīs efektīvāku. Māju cietoksni palīdzēs izveidot solīda apsardzes firma, kurai ir pietiekama pieredze. 

Velosipēdistam un autovadītājam nosargāt savu kumeliņu var palīdzēt miniatūrs GSM izsekotājs (trekeris), kas, nemanāmi ielikts braucamrīkā, ļauj tā atrašanās vietu ar parastu mobilo tālruni izsekot līdz pat ielas nosaukumam un mājas numuram.

Ierīces bērniem

Dažādas sarežģītības spiegu ierīces izmanto, lai bērnos pamodinātu zinātkāri par tehniskām lietām. Maziem bērniem ir domāts košais iMote, televizora pults, kurā ir pogas tikai sešiem kanāliem, tādiem kā Cartoon Network, Disney Channel, Nickelodeon u. c. Impulsīvajiem pusaudžiem noder RageGage – mīksta poga, pa kuru sirsnīgi var bliezt ar dūri dusmu lēkmē. RageGage pats saimnieku izprovocē ar izaicinošām frāzēm (tiesa, angliski). Tikko sitiena spēks kļūst pārlieku spēcīgs, ierīce kliedē spriedzi ar nomierinošām frāzēm. Dabūt mazu ziķeri no rīta ārā no gultas reizēm ir titānisks darbs. Jaunajiem laikiem ir izgudrots modinātājs Clocky, kas vispirms skaļi un uzbāzīgi pīkst kā Zvaigžņu karu robots. Manevrējot ar lieliem riteņiem, tas veikli izvairās no mēģinājumiem to noķert un apklusināt. Triecienizturīgais korpuss tam ļauj krist no liela augstuma, rievotie riteņi – pārvietoties pa biezu paklāju. 

Mirkšķbrilles noder, strādājot ar datoru, jo palīdz atrisināt svarīgu problēmu – acu ābola mitruma zaudēšanu retas mirkšķināšanas dēļ. Tā rezultātā radzene kļūst sausāka un lēnām bojājas. Pateicoties speciālam sensoram, brilles nosaka, kad cilvēks nav mirkšķinājis acis ilgāk nekā piecas sekundes, un briļļu virsma kļūst matēta. 

Samsonite Solar Business Laptop Back pack ir veltīts skolniekiem un kaislīgiem ceļotājiem, jo piezīmju datora, planšetdatora vai mobilā tālruņa baterijas ceļojumu laikā var iztukšoties pašā nepiemērotākajā brīdī. Labi, ja tas ir civilizētā vietā. Bet ja tas notiek neapdzīvotā vietā? Ar saules baterijām aprīkotā mugursoma šo problēmu palīdz atrisināt. Somas aizmugurē novietotā baterija uzlādējas no saules vai lampu gaismas un lieliski noder ierīču uzlādei.

Jau senči zināja, ka balta ķēve ir jāsukā un smuka sieva (manta, bizness utt.) jāsargā, tomēr drošākā pašaizsardzība ir turēšanās pie samērības principa. Pārāk centīgi aizsargājot savu biznesu, var iznākt veikt darbības, kas pašu automātiski ieceļ vajātā lomā. Un tad jau nepatikšanas nāks ne tikai no konkurentu puses…

Saistītie raksti


Kontakti

Saziņai:
23300113
Adrese:
Izstāžu centrs Ķīpsala, Rīga
Ikmēneša labāko ziņu apkopojums e-pastā:
Seko!